CITRON- OCH BLÅBÄRSKAKA MED CITRONGLASYR

En vinter fick jag min första inspirerade bok av min syster - "Två systrars söta av Systrarna Eisenman". Det är den som lagt grunden till mitt intresse av bakverk. Recepten, bilderna och bakgrundstexten i boken är helt fantastiska. Första gången jag bakade någonting ifrån boken gjorde jag tre styckna kakor på en gång och de blev så ljuvligt goda allihopa. Detta recept är ett av dem. Håll till godo!




125 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
4 dl mjöl
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
1 ½ dl filmjölk
1 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron
2-3 dl blåbär, färska eller frysta

Sätt ugnen på 175°. Smörj och ströa en hålform, ca 2 liter.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.

Blanda de torra ingredienserna. Varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Tillsätt citronskal och citronsaft och rör ihop till en jämn smet.

Häll hälften av smeten i formen och strö över hälften av blåbären. Häll på resten av smeten och sedan resterande blåbär.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt svalna.

Citronglasyr3 dl florsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2-3 msk färskpressad citron

Rör ihop ingredienserna till glasyren, den ska vara tjock men rinnande. Ringla över kakan.




Kommentarer