ÄPPEL- OCH KANELMUFFINS MED CRUMBLE

Detta recept kommer från Leila Lindholms fantastiska bok "A piece of cake". Dessa muffins känns som en minivariant av äppelkaka.

ca 8 stycken stora eller 12 stycken små muffins

Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
4 st stora äpplen
2 msk smör till stekning
2 msk strösocker
1 msk malen kanel

Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

  • Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins, och 200 grader om du vill göra små.
  • Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  • Rör ner den ljumma vätskan.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
  • Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
  • Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  • Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
  • Lämna några äppelklyftor till graneringen.
  • Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
  • Strö lite smuldeg på toppen och granera med en äppelklyfta i varje muffins.
  • Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


Kommentarer