ÄPPEL- OCH KANELMUFFINS MED CRUMBLE
Detta recept kommer från Leila Lindholms fantastiska bok "A piece of cake". Dessa muffins känns som en minivariant av äppelkaka.
ca 8 stycken stora eller 12 stycken små muffins
Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
4 st stora äpplen
2 msk smör till stekning
2 msk strösocker
1 msk malen kanel
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
ca 8 stycken stora eller 12 stycken små muffins
Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
4 st stora äpplen
2 msk smör till stekning
2 msk strösocker
1 msk malen kanel
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
- Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins, och 200 grader om du vill göra små.
- Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Rör ner den ljumma vätskan.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
- Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
- Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
- Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
- Lämna några äppelklyftor till graneringen.
- Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
- Strö lite smuldeg på toppen och granera med en äppelklyfta i varje muffins.
- Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Kommentarer
Skicka en kommentar