"BÄTTRE ÄN SVÄRMORS BULLAR"
Hittade detta recept i "Sommarens söta" med Systrarna Eisenman. Där berättar de om deras vännina som påstår att hon bakar godare bullar än sin svärmor. Jag har provat dessa bullar och de är ljuvliga. Gott att prova något nytt som att strö över bullarna med farinsocker och vallmofrö, men gjorde även bullar med det traditionella pärlsockert.
Får se om svärmors bullrecept, som ska komma i systrarnas nästa bok, är bättre än vänninans.
ca 35-40 bullar
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl
Fyllning till första deghalvan
ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1-2 msk malen kanel
Fyllning till andra deghalvan
ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
1-2 msk malen kardemumma
1 ägg
blå vallmofrön, farinsocker eller pärlsocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader, fingervarmt. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.
Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Tillsätt ev. lite mer mjöl. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Hyvla över smöret och strö över socker, vaniljsocker och kanel. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra och knyt ihop varje strimla och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Kavla ut den andra degbiten likadant. Hyvla över smöret och strö över socker och kardemumma. Gör sedan på samma sätt som med den första degen.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö över vallmöfrö, farinsocker eller pärlsocker.
Grädda bullarna i 8-10 minuter. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Får se om svärmors bullrecept, som ska komma i systrarnas nästa bok, är bättre än vänninans.
![]() |
"Svärmors bullar" med pärlsocker |
ca 35-40 bullar
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl
Fyllning till första deghalvan
ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1-2 msk malen kanel
Fyllning till andra deghalvan
ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
1-2 msk malen kardemumma
1 ägg
blå vallmofrön, farinsocker eller pärlsocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader, fingervarmt. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.
Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Tillsätt ev. lite mer mjöl. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Hyvla över smöret och strö över socker, vaniljsocker och kanel. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra och knyt ihop varje strimla och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Kavla ut den andra degbiten likadant. Hyvla över smöret och strö över socker och kardemumma. Gör sedan på samma sätt som med den första degen.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö över vallmöfrö, farinsocker eller pärlsocker.
Grädda bullarna i 8-10 minuter. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Har bakat Dina svärmors bullar idag...de var fanatstiskt goda !!:-)Malin
SvaraRadera