BEROENDEFRAMKALLANDE PARMESANKEX

100 gr färskriven parmesan
120 gr vetemjöl
100 gr rumstempererat smör
Några riv på muskotnöten
1 nypa cayennepeppar
10 gr havssalt
Torkade örter eller hackade nötter till garnering


Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem för hand eller i en hushållsmaskin till en jämn deg som håller ihop. Om degen verkar torr o smulig, tillsätt en matsked vatten eller två.

Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i torkade kryddor (eller hackade pinjenötter). Lägg rullarna i kylen i 30 min.

Sätt ugnen på 180 gr. Skär rullarna i tunna skivor med en  vass kniv. Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7-8 min eller tills de fått lite färg. Förvara kexen i papperspåse eller burk.


TIPS! Du kan frysa degrullarna och plocka fram dem en halvtimme innan du skär dem till kex och gräddar dem. Bra när man får oväntat besök!!


Kommentarer