FOCACCIA MED RÖDLÖK
![]() |
Copyright © Helena Friberg exponerat.blogspot.com |
1 stort bröd eller 4 småbröd
50 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten1 dl olivolja
4 msk honung
1 msk flingsalt
14-16 dl vetemjöl special
6 små rödlökar
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den (gärna i bakmaskin) i ca 5 minuter.
3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra bitar, knåda och forma till fyra bollar alt. ett stort bröd. Platta ut tills de är ca 1 ½ cm tjocka.
6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i ca 30 minuter.
7. Skiva löken i tunna skivor.
8. Bryn löken en liten stund. Får inte ta färg!
9. Strö lökskivorna över degen.
10. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och tryck ner löken i degen, ringla över rikligt med olivolja (snåla INTE) och strö över flingsalt.
11. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Tips på fler fyllningar: rosmarin, oliver, pesto, soltorkade tomater, körsbärstomater, parmesanost, fetaost.
Kommentarer
Skicka en kommentar