LAX MED ÖRTSÅS

En underbar sås där man gör allt från grunden och den blir så god till fisken. En sås som måstes göra.
En perfekt rätt att ha till bjudningar.

(6 port)

Ca 1 kg benfri laxfilé
Salt, peppar

Örtsås:
1 ½ tärning fiskbuljong
4 dl vatten
Ca 1 krm finskuren purjolök
1 krm timjan
6-8 vitpepparkorn
2 små lagerblad
2-3 finhackade schalottenlökar
50 g smör
4 dl torrt vin, t ex Val de Loire
3 dl visp- eller mellangrädde
3 msk hackad gräslök

  • Blanda smulad buljongtärning, vatten, purjolök, timjan, vitpepparkorn och lagerblad i en kastrull. Koka kraftigt utan lock 15-20 minuter och sila sen buljongen.
  • Fräs schalottenlöken med lite av smöret i en kastrull tills löken är mjuk och blank. Späd med den silade skyn samt vinet. Koka ihop utan lock på kraftig värme till ca 1 ½ dl kvarstår. Späd då med grädden och fortsätt koka till såsen tjocknar.
  • Putsa filén, dela den i 6 bitar och lägg dem tätt i en lättsmord ugnsform. Krydda med salt och peppar. Smöra ett bakplåtspapper lätt och lägg den smörade sidan tätt över fisken. Klipp bort överflödet. Så kan fisken ev. vänta i kylen.
  • Stek fisken mitt i ugnen i 225° C i ca 15 minuter eller tills den känns klar. Ta bort pappret och slå bort ev. spad ur formen. Värm såsen om den kallnat, dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Därefter kan såsen inte värmas utan risk för att smöret faller ut. Rör ner gräslöken och slå såsen över laxen.
  • Kokt pressad potatis passar bäst till och gärna en grön sallad.

Kommentarer