SYDFRANSK FISKSOPPA MED AIOLI

Den här läckra fisksoppan med medelhavsinspiration kommer från Ola Lauritszons bok "Gå ner i vikt med GI-metoden".


1 stor gul lök
2–3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2–3 pressade vitlöksklyftor
1 kuvert saffran (1/2 gram)
1 liter fiskbuljong
3- 4 dl torrt vitt vin
salt och malen svartpeppar
1 1/2 dl strimlad purjo
1 1/2 dl strimlad morot
1 strimlad fänkål (eller 1–2 tsk torkade fänkålsfrön)
400- 500 g färsk laxfilé
400 g färsk torskfilé
6 färska jätteräkor
500 g räkor med skalhackad färsk basilika eller persilja


Så här gör du:
  1. Börja med aiolin (se recept). Skala och grovhacka löken. Fräs den i olja i en stor kastrull. Häll på tomaterna. Pressa ner vitlöken och tillsätt saffran, buljong och vin. Sjud sakta i 20 minuter.
  2. Ansa purjo, morot och fänkål och strimla fint. Krydda soppan med salt och peppar och tillsätt de strimlade grönsakerna. Använder du torkade fänkålsfrön ska du tillsätta dem nu. Skär laxen i stora tärningar, torsken i bitar och lägg i soppan. Sjud tills fisken är precis genomkokt – men inte mer.
  3. Lägg i jätteräkorna, som bara behöver sjuda ett par minuter. Hetta till sist upp räkorna i soppan, de får inte koka. Strö över basilika eller persilja och servera genast. Bjud aioli till.



OLAS AIOLI

Den här läckra majonnäsen lagar Ola till sin berömda fisksoppa. En förenklad variant är att smaksätta färdig majonnäs med vitlök, saffran och dijonsenap.

Till 6 personer behöver du:

2–3 vitlöksklyftor
1 krm salt
½ g saffran (1 kuvert)
2 äggulor
2–3 tsk ljus dijonsenap
2–3 dl olivolja


Så här gör du:
  1. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem direkt i en skål. Tillsätt salt och saffran och rör blandningen jämn.
  2. Rör i äggulor och senap.
  3. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under ständig vispning (gärna med elvisp) tills aiolin tjocknar.

Kommentarer