VÖRTBRÖD MED PORTER OCH SVAGDRICKA
Ett julbröd att ha på julbordet eller som ätbar julklapp.
2 stycken
3 timmar
50 g smör
90 g vörtmix, 1 påse
3 tsk malen pomerans
0,5 tsk malen nejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
3 dl porter
2 dl svagdricka
50 g jäst
1 dl brödsirap
6,5 dl rågsikt
6,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk smält smör
90 g vörtmix, 1 påse
3 tsk malen pomerans
0,5 tsk malen nejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
3 dl porter
2 dl svagdricka
50 g jäst
1 dl brödsirap
6,5 dl rågsikt
6,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk smält smör
Gör så här
- Smält smöret, tillsätt samtliga kryddor utom saltet samt porter och svagdricka under omrörning. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader).
- Smula ner jästen i en skål eller degblandare. Tillsätt lite av degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan samt sirap och blanda.
- Tillsätt därefter hälften av mjölsorterna och arbeta degen ordentligt i cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Tillsätt resterande mjöl samt saltet och arbeta degen kraftigt i ytterligare 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Jäs degen under bakduk i cirka 45 minuter.
- Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Dela i 2 delar och arbeta ut varje del till en limpa. Lägg limporna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
- Skär eventuellt ett par snitt i limporna med en vass kniv. Sätt in limporna i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i cirka 50 minuter eller tills limporna låter ihåliga när du knackar på dem på undersidan.
- Pensla de nygräddade limporna med smält smör och låt kallna.
Kommentarer
Skicka en kommentar