måndag 13 augusti 2012

LAXPAJ

Ytterligare ett recept jag hittade till vårt påskbord. Ville ha en laxpaj på buffén och eftersom det var avocado på pajen kändes det som en frisk ingrediens till laxen. Den blev mycket god, perfekt till buffén men även som middag för ca. 4 personer.

Ingredienser
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
250 g strimlad, rökt eller gravad lax
ca 10 cm purjolök
1/2 dl finhackad dill
2 avokador

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 1/2 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
  • Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
  • Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225ºC.
  • Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter (för 4 port). Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  • Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen.
  • Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt. Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet.
  • Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Tips
Vill du ha mer fisk- och skaldjurskänsla så tillsätt lite skalade räker eller kräftstjärtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar