Laxgratäng med kaviar och ägg
Idag är det fettisdagen och igår blev det ett fat med underbart goda semlor till familjen.
Receptet på semlorna hittar du här - SEMLOR
Idag hittade jag ett recept på en mycket enkel och god laxgratäng. Den fick höga poäng av familjen. Jag hade dock varken potatis eller pulvermos hemma så det fick bli ris sidan om istället.
Antal portioner: 4
Ingredienser
500g laxfilé
Salt och peppar
Potatismos
1 kg mjölig potatis
1 msk margarin eller smör
1 dl mjölk
Salt och peppar
Kaviar- och ostsås
2 msk margarin eller smör
1.5 msk vetemjöl
3.5 dl mjölk
lättrökt kaviar
0.5 dl dill, finhackad
1 dl lagrad ost, riven
Garnering
2 st ägg, kokta, kalla
2 msk rödlök, grovt hackad
2 msk dill, finhackad
Gör så här
Potatismoset
Receptet på semlorna hittar du här - SEMLOR
Idag hittade jag ett recept på en mycket enkel och god laxgratäng. Den fick höga poäng av familjen. Jag hade dock varken potatis eller pulvermos hemma så det fick bli ris sidan om istället.
Antal portioner: 4
Ingredienser
500g laxfilé
Salt och peppar
Potatismos
1 kg mjölig potatis
1 msk margarin eller smör
1 dl mjölk
Salt och peppar
Kaviar- och ostsås
2 msk margarin eller smör
1.5 msk vetemjöl
3.5 dl mjölk
lättrökt kaviar
0.5 dl dill, finhackad
1 dl lagrad ost, riven
Garnering
2 st ägg, kokta, kalla
2 msk rödlök, grovt hackad
2 msk dill, finhackad
Gör så här
Potatismoset
- Skala och koka potatisen.
- Häll av vattnet och tillsätt margarin eller smör och mjölk.
- Kör med en elvisp till mos. Smaka av med salt och peppar.
- Skär laxen i ganska stora tärningar och lägg dem i en smord ugnsfast form. Strö på salt och peppar.
- Ugnsbaka fisken i 175 grader i ca 10 minuter.
- Ta ut fisken och ställ den åt sidan.
- Smält margarin eller smör till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det löser sig med fettet.
- Späd med mjölken, lite i taget.
- Låt såsen koka i 5 minuter under omrörning.
- Rör ner kaviar, dill och riven ost. Smaka av med salt och peppar.
- Klicka eller spritsa moset i formen och häll såsen i mitten över fisken.
- Gratinera tills moset fått färg, det tar ca 15 minuter.
- Garnera med skivade ägg, rödlök och dill.
![]() |
Foto: Anna Clarén |
Kommentarer
Skicka en kommentar