söndag 10 februari 2013

SMÅ CHOKLADBISKVIER

Chokladbiskvier är något av det godaste jag vet, framför allt om de är små. Lagom små som mumsbitar. Att göra chokladbiskvier är inget man gör i ett nafs utan det tar lite tid och är pilligt att göra. Men det är det värt! Jag har gjort smörkrämen med ljus choklad eftersom jag tycker att det blir för kraftig med mörk chokladkräm.


INGREDIENSER

Biskvibottnar
250g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st äggvitor

Smörkräm
1 st äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250g smör
125g ljus kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe

Till doppning
150g mörk kvalitetschoklad 70 %


Gör så här

Botten
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.
  • Spritsa ut små rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.
De små bottnarna är klara och färdiga för smörkrämen.


Smörkräm
  • Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.
  • Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.
  • Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.
  • Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.
  • Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.
  • Rör ner kallt espressokaffe.
  • Spritsa krämen på undersidan av biskvierna. De ska bli toppiga.
  • Låt stelna i kyl eller frys.
Fyller bottnarna med att spritsa smörkrämen på bottnarna.

Biskvierna kyls för att doppas i chokladen.

Dopping
  • Smält choklad till doppning i ett vattenbad.
  • Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.
Lånade bilden från byblondie.se eftersom jag själv glömde ta kort när de äntligen blev klara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar