tisdag 3 december 2013

Nyttigt godis

I helgen var det dags för årets julbak med Hansson, Eriksson och Roosarna. Lussekatter, pepparkakor, chokladbollar med nutella, mozartskulor, rocky road, knäck, apelsinkola och Cornflakes Crisp.

Idag har jag även provat på att göra lite nyttigare julgodis. Spännande när man ska tänka ut att använda sig av nyttigare ingredienser och smaker. Mycket letande på nätet och sen försöka hitta på egna recept. Här kommer mina recept på vad jag kunde åstadkomma.

Inspirationen till dessa recept har jag fått från leila.se, tasteline.com och alltommat.se.



KRYDDIGA NÖTTER

150 g naturella nötter
1 msk kallpressad rapsolja
0,5 msk paprikapulver
2 tsk flingsalt
1 tsk spiskummin
2 krm chilipeppar

Tillagning
Nötterna förvaras bäst i burk med tättslutande lock på sval plats.

  • Skålla och skala mandeln. Rosta mandel och cashewnötter i olja i en stekpanna tills de börjar få färg.
  • Tillsätt paprikapulver, salt, spiskummin och chilipeppar och låt fräsa med ca 2 min under omrörning . 






NYTTIGA CHOKLADBOLLAR
ca 15 st

1,5 dl osaltade nötter
1,5 dl mandelspån
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl tranbär
3 msk kakao
2 msk kokosfett
3 msk färskpressad apelsinjuice
2 dl kokosflingor till att rulla bollarna

Tillagning
  • Kör alla ingredienser utom espressokaffe i en mixer. 
  • Tillsatt kaffet och mixa tills det är en mjuk deg som går att rulla till bollar.
  • Rulla bollarna i kokosflingor.
  • Förvara i kylskåp.




LAKRITS BARS

1 dl naturella nötter
2 dl havregryn
ev solros- och pumpafrö
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
1 dl linfrö, krossade
1 msk lakritspulver
0,5 dl  färskpressad apelsinjuice
3 st äggvita(or)


Tillagning
  • Hacka nötterna och blanda dem med de övriga torra ingredienserna.
  • Häll över juicen och rör om. 
  • Separera äggvitorna från gulorna och vispa äggvitorna lätt.
  • Blanda i äggvitan och rör om ordentligt.
  • Tryck ut smeten i två avlånga brödformar.
  • Grädda i 125 grader i ca 25 minuter.
  • Låt kakorna svalna helt innan du skär dem i bitar.




FRUKT- OCH RISBRÄCK

86% mörkchoklad
torkad frukt (tranbär, gojibär, katrinplommon, aprikos, russin)
rispuffar

  • Smält chokladen i ett vattenbad.
  • Blanda i frukten och rispuffarna.
  • Klicka ut på en plåt och låt det stelna i kylen.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar