fredag 17 oktober 2014

Krämig tomatsoppa

Skulle bjuda släkten på en soppa och vi var sugna på soppa. Mia på jobbet rekommenderade en tomatsoppa som hon lagat tidigare och som skulle vara mycket god. Sagt och gjort, fram med stora grytan eftersom jag skulle göra 16 portioner soppa.

Resultatet blev en underbart len och god soppa. Får fem stjärnor av fem av familjen.

4 port

3 msk olivolja
2 msk smör
0,5 msk basilika
0,5 msk timjan
3 burkar krossade tomater
1,5 dl vitt vin, torrt
3 dl vatten
2,5 tärningar hönsbuljong
1 st vitlöksklyfta
4 msk strösocker
1 st lagerblad
2,5 dl vispgrädde
svartpeppar, hel


Tillagning

  • Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. 
  • Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund. Så gör spanjorerna, det blir jättegott, smaken kommer fram mer då.
  • Häll i vinet så att det fräser till i grytan, i med tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad. 
  • Låt soppan koka sakta i 20-30 minuter. 
  • Fiska upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. 
  • Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter. 
  • Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras. Smula dessutom i mer torkade örtkryddor om du tycker att det behövs.

Servera soppan med ett gott bröd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar