söndag 11 januari 2015

Lyxig lasagne med kronärtskockspesto

Igår gjorde jag en vegetarisk lasagne med kronärtskockspesto som jag hittade i Sydsvenskan. Att hitta kronärtskockspesto i affären var omöjligt, så gjorde en variant på kronärtskockscremé och lite röd pesto av soltorkade tomater som jag blandade ihop. Nästa gång gör jag kronärtskockspeston själv, receptet hittar du längst ner.

Lasagnen blev mycket smakrik och fick en härligt len smak av kronärtskockan.

Håll till godo!

Bilden är lånad från kickisblogg.se. Fotograf: Hanna Johansson

4 portioner

1 zucchini
1 aubergine
1 röd paprika
100 g rödlök
1 msk basilika
3 msk olivolja
200 g kronärtskockspesto
250 g keso
2 vitlöksklyftor
800 g passerade tomater
250 g lasagneplattor
50 g mandelspån
salt och svartpeppar

125 g babyspenat
250 g körsbärstomater
1 msk olivolja
0,5 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar


Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva zucchini och aubergine. Finstrimla paprika och skiva rödlök. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över basilika, 3 msk olivolja, 1,5 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i cirka 10 min.
  3. Rör ihop kronärtskockspesto, keso, pressad vitlök, passerade tomater, 2-3 msk vatten, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Vänd ner grönsakerna från plåten och rör ihop allt.
  4. Varva grönsaksblandningen och lasagneplattor. Avsluta med grönsaksblandningen och strö över mandelspån. Gratinera högt upp i ugnen i 15–20 min.
  5. Skölj babyspenaten, halvera tomater. Blanda med 1 msk olja, balsamvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.


Servera lasagnen med salladen och ett gott bröd.



Kronärtskockspesto

1 dl solroskärnor
2 kronärtskockor
1/2 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
1 dl olivolja
1 dl riven parmesanost
salt
svartpeppar


  • Rosta solroskärnorna i en het panna.
  • Mixa solroskärnor, kornärtskockshjärtan och basilika (blad och stjälkar) tillsammans med pressad vitlök.
  • Skrubba citronen i hett vatten, riv skalet och tillsätt detta och olivolja. 
  • Mixa allt till en jämn massa. 
  • Blanda ner parmesanosten, salta och peppra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar