Brödet blev fantastiskt gott och jag har gjort brödet flera gånger nu, både med ljus och mörk sirap.
Testa! Absolut mitt favorit bröd hittills.
Till 3 bröd eller 2 stora
5 dl vetemjöl
5 dl svagdricka
1,5 dl sirap, mörk
0,5 dl rapsolja
2 tsk brödkryddor, malda
2 tsk salt
2,5 dl mjölk
50 g jäst
15 dl rågsikt
Pensling:
1 msk kaffe, kallt
1 msk sirap, mörk
Gör så här:
- Rör ut 2 dl av vetemjölet med svagdrickan i en kastrull. Låt koka upp under ständig omrörning eftersom det lätt kan bildas klumpar när mjölet sväller.
- Tillsätt sirap, olja och kryddor och låt svalna.
- Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölken och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av mjölken, sirapssmet och rågsikt. Arbeta degen smidig.
- Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av vetemjölet.
- Dela degen i 2 eller 3 bitar och forma dem antingen till runda, släta bröd eller limpor.
- Lägg på en bakpappersklädd plåt eller oljade brödformar.
- Låt jäsa övertäckta ca 20 min.
- Sätt ugnen på 200°.
- Blanda kaffe och sirap och pensla bröden.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
- Täck bröden med bakplåtspapper om de ser ut att bli för mörka.
- Låt bröden kallna på galler.
RECEPT FRÅN ALLT OM MAT
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar