torsdag 12 januari 2017

Köttfärsgratäng med zucchini

Hittade ett fantastiskt gott recept på en köttfärsgratäng med zucchini. Skillnaden med detta recept jämfört med andra är fetaosten, parmesanosten och kryddblandningen. Man får prova sig med kryddorna hur mycket smak man vill ha. Värd att testa!

Ingredienser

900 g nötfärs
10 cm zucchini eller mer, beror på ugnsformen. (hyvlad)
1 lök
2 vitlöksklyftor
4 champinjoner
ca 70 g tomatpuré
220 g krossade tomater
20 oliver
1/2 paket fetaost
1/2 dl vitt vin
1 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1/2 buljongtärning
Parmesanost
Kryddor: salt, vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar, oregano, koriander, spiskummin

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Har man tid kan man vattna ur zucchinin. Annars går det bra ändå.
  • Fräs köttfärs tillsammans med lök, vitlök och champinjoner.
  • Rör ner tomatpuré, tomatkross, kryddor, buljong, vin, creme fraiche och smaka av.
  • Smöra en ugnsform.
  • Lägg ett lager med köttfärs.
  • Häll på grädden, ett lager med hyvlad zucchini och hälften av oliverna.
  • Lägg på resten av köttfärsen, oliverna och smula över fetaosten.
  • Lägg slutligen på resten av zucchinin och riv/hyvla över parmesanosten.
  • Sätt in formen i ugnen och låt stå tills gratängen fått fin färg (ca 15-20 minuter)
  • Servera till en god sallad.

TIPS!
Går bra att servera pasta till för den som är jättehungrig.

Bilden lånad från mammamandala.wordpress.com där jag också hittade receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar